Miina-Liisa Värelä

Media & Reviews

 

 

Arvioita


- T.J.Kyllönen: Norppa-ooppera, Lumi-Norppa, Savonlinnan oopperajuhlat 2013

Miina-Liisa Värelä on upeaääninen, suloinen Lumi-norppa. Värelässä on lavasäteilyä ja lämpöä, ja Lumen päättäväisyys saa tiukan tulkinnan.” (Itä-Savo)

Miina-Liisa Värelä tolkade Lumis roll starkt med sin slagkraftiga dramatiska sopranröst.” (Hbl)

 

-G.Verdi: Il Trovatore, Leonora, Lahti Opera 2012

Miina-Liisa Värelä oli Leonorana solistien ykkönen. Roolin edellyttämä herkkyyden ja voiman yhdistelmä tuli kokonaisvaltaisesti esiin hänen esiintymisessään.” (Etelä-Saimaa)

 

-Konsertti Sastamalassa 2012:

Miina-Liisa Värelän konsertti liikutti kyyneliin haltioituneen yleisön” (Tyrvään Sanomat)

 

-Lied-resitaali 2012

Vaalea nainen ja tumma ääni. Se on yhdistelmä, joka ei jätä kylmäksi.
Hurmaannuin, kun sain kuulla pitkästä aikaa tummaa, dramaattista sopraanoääntä.
Viime kesän Mustakallio-kilpailun voittanut sopraano Miina-Liisa Värelä täytti äänellään ja osaamisellaan koko seurakuntakeskuksen salin lauantaina.
Ei tarvinnut jännittää, miten ääni kestää ja riittää tai pinnistää, miten sanoista saisi selvän. Ei tarvinnut myöskään kärvistellä tunteen ja tulkinnan vähäisyydestä.
Värelä käyttää kaunissointista sopraanoaan hallitusti. Teknisesti taitava laulaja on myös hyvin musikaalinen. Pienillä nyansseilla hän korosti liedien hienoa tekstuuria, mikä tuli esiin erityisesti Alban Bergin Seitsemässä varhaisessa laulussa. Ääni soi vapautuneesti koko rekisterissä. Tämä tuli mainiosti ilmi mm. Aarre Merikannon laulussa Kuutamolla.
Lopun Sibeliuksen viidessä laulussa Värelä tykitti dramaattista osaamistaan, mutta ehti tuoda myös humoristisen näyttämökykynsä jämsäläisyleisön eteen ylimääräisenä kuullussa Kuula-numerossa.
Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, kun sanoo, että erityisesti Wagnerissa on Värelän tulevaisuus. Mahdollisuudet ovat jopa kansainväliseen Wagner-uraan.” (Keskisuomalainen)

 

-R.Wagmer: Die Walküre, Ortlinde, Suomen Kansallisooppera 2011

Yhtenä kahdeksasta valkyyriasta teki Kansallisooppera-debyyttinsä myös tämän vuoden Timo Mustakallio -laulukilvan voittaja Miina-Liisa Värelä, jonka äänen dramaattinen räjähtävyyspotentiaali ja hersyvä karisma saivat odottamaan malttamattomasti jatkoa. Epäilemättä Värelää piakkoin kuullaan vastuullisemmissakin rooleissa.” (Amfion)

 

-Gustav Mahler: 2.sinfonia, RSO , 2011

Jos enkeleitä olisi olemassa, ne kuulostaisivat tältä, ajattelin liikuttuneena. Värelän liityttyä mukaan tunnelma ei olisi voinut muuttua hartaammaksi – tai kauniimmaksi.

 

-Timo Mustakallio kilpailusta 2011:

Miina-Liisa Värelä on palkintonsa ansainnut. Hän esitti finaalissa hienosti Elsan unen Wagnerin Lohengrinnista ja Richard Straussin laulun Cäcilie op. 27 n:o 2. Äänessä on suuruutta ja laulussa musiikillista ideaa; finalisteista ehdottomasti valmein.” (Eteläsaimaa)